Boeken

Goede Vriend
Voor een volgend jaar slaat de wachter haar kampement op bij haar paard. Werpt de zon zijn lichtschaduwen over het blad dat langzaam verkleurt en afsterft. Tekenen zwarte takken zich kaal af tegen het koude ochtendlicht. Valt de sneeuw op het tentdoek, de wachter, het paard. Wordt grond steen, hun adem ijs. Diep weggedoken in haar jack staat zij daar. Ik wil ’m, denkt zij terwijl ze de regen, de sneeuw, de modder van haar laarzen stampt, haar armen om zijn heupen legt. Ik zal ’m krijgen ook.
In dit boek beschrijft Erna Schröder de speciale band tussen haar en haar paard Tonoes. Die band was er vanaf het eerste moment dat zij hem zag. Vriend en vijand waarschuwden haar: ‘Het kost je je relatie, je wordt namelijk iemand anders. Een paardenvrouw.’ Maar ze kon niet anders, ze was verliefd.
Op aansprekende en openhartige wijze vertelt ze over hun leven samen. De buitenritten, de wandelingen, het begrip zonder woorden, de verzorging, de ziektes. Een onvoorwaardelijke relatie. Behalve dat het een boeiend verhaal is voor andere ‘paardenvrouwen’, is het ook een ode aan het leven en aan de vriendschap.
Uitgeverij Elikser 2020 ISBN 9789463652209

Dit moment, deze vrijheid
In deze roman volgt de schrijfster op indringende wijze drie vrouwen wier levens voor korte tijd met elkaar vervlochten raken. Lauret Van Daelen heeft tot aan de dag van vandaag haar vrijheid om als lesbienne te leven niet durven bevechten en daarvoor een hoge prijs betaald. Ze koopt een appartement aan zee en schrijft zich in bij de universiteit. Marthe Hal, een succesvol dierfysiotherapeute met een goedlopende praktijk, heeft al vroeg geleerd op haar eigen kracht te vertrouwen. Alleen klinkt onder deze laag van zelf bevochten onafhankelijkheid een andere stem steeds luider door. Greet Rechter heeft zich ooit als kind een toekomst als danseres gedroomd. Wanneer zij als bejaardenverzorgster gedwongen wordt haar ontslag te nemen, komen verborgen verlangens weer boven drijven. Verbindend en confronterend element dat als een rode draad door het verhaal loopt, is het paard van Marthe. In zijn zinnelijkheid, angst, verzet, overgave en drang naar autonomie houdt Equus de vrouwen een spiegel voor.
Een verrassende roman over vrijheid, verlangen en liefde.
Uitgeverij Elikser 2017 ISBN 9789089549495

Spoel mij schoon
Erna Schröder koos als uitgangspunt voor haar tweede roman ´Spoel mij schoon´ het drama dat zich in september 1982 afspeelde in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila.
Een falangistische militie richtte een bloedbad aan onder de bevolking van deze kampen. In nauwelijks twee dagen tijd werden meer dan duizend Palestijnse burgers omgebracht. In haar boek is de Nederlandse arts Victor Leeuwendal samen met de Nederlands-joodse fotografe Hélène van der Wereld hier getuige van. Erna beschrijft hoe deze arts zijn schokkende oorlogservaringen uiteindelijk tracht te verwerken. Na zijn Palestina-avontuur is Victor een briljant neurochirurg geworden, die voor de buitenwereld een succesvol bestaan leidt. Maar in werkelijkheid is hij eenzaam en mijdt hij alles wat oorlog heet.
Wanneer Hélène van der Wereld op een bepaald moment voor een spoedoperatie wordt binnengebracht, wordt Victor ook fysiek geconfronteerd met zijn oorlogsverleden.
Hij beseft dat het zo niet verder kan en zoekt hulp bij zijn oud-studiegenoot, de psychiater Arthur Kingsma. Arthur legt laag voor laag de gebeurtenissen bloot tot hij aan de kern van het trauma is gekomen. Deze ontmoeting heeft ook voor Arthur ingrijpende gevolgen. In dialogen op hoog niveau tussen Victor en Arthur raakt de auteur de essentie van het verlangen naar verlossing van traumatische ervaringen en de diepe wens 'zich schoon te spoelen'. Nau uitgeverij 2012 ISBN 9789491535031

Gewone vrouwen
Wat maakt een 'gewone' vrouw bijzonder? Centrale vraag in dit boek is: ga ik door met een bestaan waarin ik mij niet langer thuis voel of breek ik met mijn oude leefpatroon? Tien geïnterviewde vrouwen willen met hun verhaal anderen een hart onder de riem te steken. 'Geef nooit de moed op', luidt de boodschap van een van hen. Of zoals een andere vrouw het verwoordt: 'Kies nou eens voor jezelf. Pas als je tevreden bent met jezelf, kan je er ook zijn voor een ander.' Dit boek is uit respect voor de vrouwen tot stand gekomen. Uit de monologen spreekt hun kracht en de foto´s bieden de lezers een kijk in hun leven. Mogelijk putten de lezers inspiratie, moed of troost uit een van de verhalen. Wellicht levert het lezen ervan herkenning op. Of sterkt het sommigen in hun pogingen ook een andere weg in te slaan. Nau Uitgeverij 2012 ISBN 9789081747387

 

De overbuurman
De zesjarige Freek is op een dag spoorloos verdwenen. Alex van Wassenaar, zijn overbuurman, wordt niet lang daarna door zijn vrouw in zijn eigen kelder opgesloten. Tot aan deze bizarre ontwikkeling had Alex een rustig leven als leraar met als enige ambitie rector te worden. Opgesloten in de kelder besluit hij zijn leven op schrift te stellen in de vorm van een brief aan zijn vrouw. Het wordt het verslag van een leven vol mislukkingen en frustraties. De overbuurman is de verontrustende bekentenis van een door een gevaarlijke obsessie gedreven man. Het is een subtiele, helder geschreven literaire roman, in de traditie van Het Gouden Ei van Tim Krabbé en Een nagelaten bekentenis van Marcellus Emants. Uitgeverij Prometheus 2003 ISBN 9789035125186