Biografie

Erna Schröder is in 1952 in Heeten geboren. Na een aantal jaren in de gezondheidszorg werkzaam te zijn geweest, volgt zij van 1976 tot 1980 de Docentenopleiding Dramatische Vorming aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Na haar afstuderen is zij als actrice verbonden aan Theatergroep Diskus in Rotterdam. Ook richt zij, samen met een collega-actrice, de theatergroep Mei op en speelt zij in de producties Afrekenen van Suzanne van Lohuizen en Hoezo Bevrijd? van Dick Walda, onder regie van Dea Koert. Ook werkt zij als trainingsacteur voor de politieopleiding in Rotterdam.

In 1986 begint zij aan haar studie Nederlandse Taal-en Letterkunde in Leiden en studeert zij af in de richting Moderne Letterkunde. Tijdens haar studie verzorgt zij voor een regionale radiozender de boekrecensies. De literaire tijdschriften Surplus, De Zingende Zaag en Lift publiceren poëzie van haar hand.

In 2003 verschijnt bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker haar debuutroman De Overbuurman. In dit verhaal beschrijft een man – in briefvorm aan zijn vrouw – zijn relatie tot zijn buurjongen Freek die sinds enige tijd vermist wordt. Het boek wordt goed ontvangen door de pers. Op 7 februari 2003 schrijft Arie Storm een mooie recensie over De Overbuurman in Het Parool: "…een vernuftige compositie. Schröder heeft de touwtjes strak in handen. Dat zorgt ervoor dat het verhaal spannend is. Die vakbekwaamheid uit zich ook in een pittige en zeer eigen toon…"  In 2004 wordt zij met deze roman genomineerd voor de Vrouw@Kultuurprijs. 

In de zomer van 2012 verschijnt Gewone Vrouwen. Voor dit boek houdt Erna diepte-interviews met tien vrouwen. ‘Ga ik door met een bestaan waarin ik mij niet langer thuis voel, of breek ik met mijn oude leefpatroon?’ is de centrale vraag die zij de vrouwen stelt. Deze interviews verwerkt Erna tot tien innerlijke monologen. Juliet van Voorden verzorgt het begeleidend fotomateriaal. Lezers van het forum De Leestafel schrijven over Gewone Vrouwen: "Erg mooi boek: de vormgeving, de inhoud, en dat terwijl ik helemaal niet van persoonlijke verhalen als deze houd. Maar ze stijgen dan ook boven damesbladniveau uit.." en "Dank..geïnspireerd door een heel mooi boek!"

In de herfst van datzelfde jaar (2012) komt haar derde boek Spoel mij schoon uit. Het is een roman over het verlangen naar verlossing. De Nederlandse arts Victor Leeuwendal is in september 1982 getuige van de slachtpartijen op de burgerbevolking in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Het drama speelde zich destijds af tijdens de Israëlische bezetting en leidde in Israël en internationaal tot grote protesten, de Verenigde Naties bestempelden de inval als genocide. Herinneringen aan dit bloedbad blijven Victor Leeuwendal achtervolgen. Drs. Cees van der Pluijm schrijft op drie december 2012 de volgende recensie voor Biblion: "In dit boek zien we hoe de traumatische oorlogservaringen van een arts in de Palenstijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shalita jaren later tot een climax komen en in de gesprekken met een bevriende psychiater laag voor laag worden afgepeld. De oud-studiegenoten ontzien elkaar daarbij niet. Deze factionele roman is gebaseerd op historische gebeurtenissen in 1982, toen een falangistische militie een bloedbad aanrichtte in de kampen. De auteur slaagt erin de boodschap te combineren met de psychologische geloofwaardigheid van haar personages. Adequaat geformuleerd, bij vlagen ontroerend. Schröders´ talent is onmiskenbaar." De leestafel: "een indrukwekkende roman, ik was er even stil van..."

In 2017 ziet Dit moment, deze vrijheid, een verrassende roman over verlangen, vrijheid en liefde het licht. In dit boek beschrijft Erna op indringende wijze drie vrouwen wier levens voor een korte tijd met elkaar vervlochten raken. Equus, het paard van één van de vrouwen, speelt een prominente rol in het geheel. In zijn zinnelijkheid, angst, verzet, overgave en drang naar autonomie houdt hij de vrouwen een spiegel voor. Zij aan zij schrijft: "Zinnelijk, is misschien wel het beste woord om de sfeer te beschrijven die Erna Schöder oproept in de roman Dit moment, deze vrijheid. In het verhaal van drie vrouwen weet ze je moeiteloos mee te nemen in het ervaren van allerlei lekkers; hoe een kersenbonbon uiteen spat in je mond, hoe het is om op de rug van een machtig paard door de golven te sprinten, maar ook hoe het is om ineens blind te worden. Dit moment, deze vrijheid is een kleurrijke en dynamische roman over vrijheid, verlangen en lust naar het leven. Leest als een trein. Dikke aanrader." Een andere mooie lezersrecensie: "Deze roman van Erna Schröder heeft mij zeer aangenaam verrast. Aan de ene kant zijn de situaties en belevenissen van de vrouwen vrij alledaags. Aan de andere kant worden hun levens dusdanig gedetailleerd beschreven dat het bijzonder is om te lezen. Het feit dat hun levens samenvloeien maakt het uniek. Met haar bijzonder mooie, soms zelfs dichterlijke schrijfstijl beschrijft de auteur situaties zoals ze in je omgeving plaatsvinden. Echt uitzonderlijk mooi beschreven. Dit boek is een pareltje in de boekenkast."

De autobiografische vertelling Goede vriend uit 2020 verhaalt over de bijzondere relatie die Erna had met haar paard Tonoes. Een band die er al was vanaf het eerste moment dat zij hem zag. Op aansprekende en openhartige wijze schrijft ze over hun leven samen. De buitenritten, de wandelingen, het begrip zonder woorden, de verzorging, de ziektes, kortom: een onvoorwaardelijke relatie. Behalve een ontroerend verslag is Goede vriend ook een ode aan het leven en de vriendschap. In CAP (magazine) verschijnt op 16 augustus 2020 een interview met Erna naar aanleiding van het verschijnen van Goede vriend. Ook BIT Magazine schenkt uitgebreid aandacht aan dit boek. Een greep uit de vele lezersreacties: "Tranen over mijn wangen..." "Vandaag in één adem uitgelezen. Ik heb er echt van genoten (en ook wel een traantje gelaten)..."Wat een ontroerend, mooi boek!" "Ik ben zonder woorden.....je allermooiste boek.." "Wat een prachtig boek! Ik heb gehuild en gelachen tijdens het lezen van het boek. Prachtig om- en geschreven, recht uit het hart! Je kon de liefde en de band die jullie voor elkaar hadden (hebben) echt voelen...".

Erna's volgende roman die de werktitel Lowietje draagt, is in voorbereiding.